NHNieuws: Rechtszaak na rechtszaak dreigt: “Bebouwing op Blekersveld in Overveen kan jaren duren”

Posted on

De gemeente Bloemendaal is in de fout gegaan tijdens het proces om het, nu nog groene, Blekersveld in Overveen vol te bouwen met woningen. Dat concludeert de bestuursrechter van de Raad van State. Het is een overwinning voor de stichting Blekersveldgroen, die de zaak aanspande en nieuwe rechtszaken niet uitsluit.

Het Bloemendaals college wil op het Blekersveld heel graag tachtig sociale huurwoningen bouwen, omdat daar grote behoefte aan is. Stichting Blekersveldgroen, die het veld graag groen wil houden, doet er alles aan om die woningbouw tegen te houden. Tot de rechter aan toe. Die stelt de stichting nu in het gelijk: Bloemendaal blijkt een foutje te hebben gemaakt.

Het komt er in het kort op neer dat het bestemmingsplan van ‘groen’ naar ‘woningbouw’ moet veranderen voor er überhaupt gebouwd kan worden. De stichting had kritiek op de planvorming en de gemeente had daar binnen een bepaalde periode op moeten reageren. Dat gebeurde niet. Toen stapte de stichting naar de rechter. Met succes dus.

“We zijn blij met deze uitspraak. Het is het zoveelste foutje tijdens deze hele procedure”, vertelt Gert Valster van stichting Blekersveldgroen. “In het verleden zijn namelijk al meer fouten gemaakt, bijvoorbeeld bij het verlenen van vergunningen voor het kappen van bomen.”

‘Ambtelijke sabotage’

Valster vermoedt dat de gemeente bewust niet heeft gereageerd op de kritiek van de omwonenden om ‘de boel te traineren’. “Na 1 januari is de landelijke wetgeving namelijk veranderd en de gemeente denkt dat ze dan makkelijker zaken kan regelen en niet meer op onze kritiek hoeft te reageren. De democratie wordt op deze manier verkracht. Het is ambtelijke sabotage.”

De rechter verplicht de gemeente om het bestemmingsplan tussen nu en twee weken vast te stellen. Anders volgt een dwangsom.

Vanavond neemt de raad een besluit over hoeveel sociale huurwoningen er moeten komen en met welke indeling op het Blekersveld. “Ze gaan een keuze maken over woningbouw, maar het bestemmingsplan deugt dus nog helemaal niet. Dat staat nog steeds op ‘groen'”, vervolgt Valster.

Nieuwe rechtszaken?

“Als ze het toch doorzetten, dan protesteren we daar ook tegen. Desnoods weer tot de rechter aan toe. Het kan zo nog wel jaren duren. Er kán daar namelijk helemaal niet gebouwd worden. De redenen wil ik nu niet delen, maar we hebben de raadsleden daarover geïnformeerd.

De gemeente Bloemendaal heeft kennis genomen van de uitspraak van de rechter, maar maakt zich weinig zorgen. “Vanavond behandelt de gemeenteraad het voorstel. Hiermee wordt dan ook automatisch voldaan aan de uitspraak van de Raad van State. Deze uitspraak heeft dus geen gevolgen voor het proces”, laat een woordvoerder weten.

Woonwagenbewoners

De bewoners van een naastgelegen woonwagenkamp volgen de vergadering van vanavond eveneens nauwgezet. Ze willen graag uitbreiden op het Blekersveld en protesteerden vorige week in het gemeentehuis. Ook zij dreigen naar de rechter te stappen. Ze vinden dat ze volgens Europees recht aanspraak maken op nieuwe plekken. Ze wachten daar nu ruim dertig jaar op.

Op één van de schetsen staan ook vijf nieuwe woonwagens ingetekend. De kans dat dat doorgaat lijkt klein, omdat er dan minder sociale huurwoningen gebouwd kunnen worden. Het kan ook nog dat er een hoge torenflat komt voor zo’n 120 woningen.