NH Nieuws: Tekort aan sociale woningen in Bloemendaal opgelost: hoge woontoren op Blekersveld

Posted on

Een toren van zo’n vijftien tot zeventien lagen hoog op Blekersveld in Overveen, waar maximaal 120 sociale huurwoningen in komen. Als het aan de gemeenteraad van Bloemendaal ligt, wordt dat plan de komende maanden verder uitgewerkt.

Een opmerkelijke keuze, omdat dit plan niet door het college was voorgesteld. Die had de voorkeur voor een plan met tachtig sociale huurwoningen. Wel lag er een schets met twee woontorens. Op initiatief van de partij Hart voor Bloemendaal is die schets aangepast tot één hele hoge toren langs de Randweg.

Fractievoorzitter Marielys Roos-Andriesse hield donderdagavond een vurig pleidooi voor de bouw van de toren. “We kunnen nu geschiedenis schrijven”, sprak ze haar collega’s toe. Er is een groot tekort aan sociale huurwoningen in Overveen. Een toren met maximaal 120 sociale huurwoningen kan dat tekort ruim compenseren, vindt de politica.

“Dit is onze grond. Dit ligt aan de Randweg. We moeten hier niet moeilijk over doen. Het kan absoluut.” Roos-Andriesse gelooft dat bewoners daar prachtig kunnen wonen, waarbij ze een mooi uitzicht hebben over Haarlem en Bloemendaal. “Mensen zitten dicht bij de faciliteiten. Het is niet ergens ver weg op een weilandje.” De partij kreeg een nipte meerderheid van de raad mee. Hart voor Bloemendaal gaat er vanuit dat er geen parkeergarage hoeft te komen.

Geen uitbreiding van woonwagenkamp

De ’torenschets’ moet nu verder uitgewerkt worden. Het plan is een grote teleurstelling voor de woonwagenbewoners, die naast Blekersveld wonen. Zij willen graag op het veld uitbreiden en daar hebben ze, zo stellen ze, volgens de Europese wet ook het recht op.

De woonwagenbewoners wachten nu ruim dertig jaar op uitbreiding, ondanks beloftes van de gemeente. Enkele bewoners zijn al in ‘normale’ huizen gaan wonen om plaats te maken voor kinderen en kleinkinderen. Vorige week lieten ze van zich horen in het gemeentehuis van Bloemendaal.

‘Opschieten met nieuwe plekken voor woonwagens’

Toch werd er woensdagavond wel stilgestaan bij het lot van de woonwagenbewoners. De raad adviseert het college, op initiatief van de PvdA, om snel met een zogenaamde omgevingsvisie te komen, waarin ook nieuwe plaatsen voor woonwagens worden getekend.

Het college gaat daarmee akkoord, maar geeft wel aan dat de ruimte schaars is in Bloemendaal en de zoektocht moeilijk wordt. In juli of september is een eerste opzet voor de omgevingsvisie klaar. Dan moet de raad zich daarover buigen.

Archeologische bestemming

Omwonende Gert Valster van stichting Blekersveldgroen heeft ook zo zijn bedenkingen over de nieuw te bouwen woonflat. “Het is natuurlijk een moloch van een toren. Het kan zijn dat de gemeente zichzelf hiermee in de voet schiet. Er zit namelijk een archeologische bestemming op het terrein. Dan mag je niet dieper dan vijftig centimeter in de grond ‘roeren’. Met zo’n hoge toren moet dat waarschijnlijk wel.”

Valster denkt dat de gemeente met deze bouwplannen ‘een steen in de vijver gooit’. “Ik verwacht dat de bewoners van de naastgelegen Kleverlaan zich nu ook laten horen. Die kijken nu op een weiland uit en straks op een enorme toren.” De stichting sluit verdere juridische stappen over het proces niet uit.