HD: Woningbouw Blekersveld in Bloemendaal voor statushouders kan pas volgend jaar zomer starten. Eerder beginnen stoort winterslaap en broedseizoen van dieren

Posted on

Bron: Haarlemsdagblad

De kans dat er op korte termijn tijdelijke woningen voor statushouders op Blekersveld in Overveen komen, is volgens wethouder Henk Wijkhuisen tot nul geslonken.

De reden is, dat er geen kap- en snoeiwerkzaamheden kunnen worden uitgevoerd tot augustus 2021. Eerder beginnen zou de winterslaap en het broedseizoen van daar levende dieren kunnen verstoren. ,,Het gaat dus echt niet lukken voor het einde van het jaar”, aldus de wethouder. Wijkhuisen deed die mededeling dinsdagavond tijdens de vergadering van de commissie Grondgebied tot verrassing van de raadsleden.

Eerder die vergadering had het college nog om geld gevraagd voor het starten van de bodemsanering op het terrein om zo snel te kunnen starten met de bouw van die tijdelijke woningen. ,,Het had handig geweest als u dat eerder had gezegd, want dan hadden we over dat punt niet hoeven vergaderen”, vond Leonard Heukels (Liberaal Bloemendaal).

Tijdens de discussie over het budget was de onvrede bij de raadsleden al groot, omdat uit het voorstel van het college niet duidelijk was waarom er 4,5 ton nodig was. De berekeningen die daarbij horen, hadden ze niet van het college ontvangen. ,,Een foutje”, moest de wethouder bekennen die beloofde later deze week alsnog de berekeningen te sturen. Ook vinden de raadsleden het raar dat het college een deel van de werkzaamheden wil betalen uit het potje dat is gereserveerd voor het bouwen van sociale huurwoningen.

De gemeentepolitiek is nog steeds verdeeld over het plan van het college om op Blekersveld in totaal zestig tijdelijke woningen te bouwen voor statushouders die de gemeente van het rijk onderdak moet bieden. Grootste partij VVD is tegen. ,,Er is geen plan, er is geen draagvlak, stoppen ermee”, vindt Wim Brussaard van die partij.