HD: Hartenkreet van buurt op informatieavond: ’Gemeente, communiceer eens goed over statushouders in Oldenhove’

Posted on

Bron: Haarlemsdagblad | Arthur de Mijttenaere

Bloemendaal ,,Gemeente Bloemendaal, communiceer eens duidelijk over Oldenhove!’’ Een hartenkreet van een van de bezoekers van de informatieavond over de huisvesting van statushouders in dit verzorgingshuis kreeg woensdagavond applaus.

Op de informatieavond in het gemeentehuis zijn een kleine veertig belangstellenden afgekomen. Ze willen ’kraakheldere’ informatie wie er komen te wonen in het verzorgingshuis aan de Dompvloedslaan. Wat betekent dit voor hun buurt?

Goochelen

Er wordt in de ogen van de Overveners gegoocheld met getallen waardoor ze niet weten waar ze aan toe zijn. Zijn het nou 35, 45 of negentig statushouders die er komen te wonen, terwijl eerder getallen circuleerden van 150-180 statushouders. En: hoeveel andere woningzoekenden krijgen ook onderdak in het verzorgingshuis?

Veel vragen worden beantwoord op de informatieavond. Projectmanager Philip Wenneker van de gemeente Bloemendaal zet de feiten nog eens op een rijtje. Er komen inderdaad negentig statushouders te wonen, plus maximaal zestig andere urgent woningzoekenden. Die categorie urgent woningzoekenden bestaat uit starters, studenten, en mensen die door een scheiding plots geen dak meer boven hun hoofd hebben.

Er is volgens Wenneker en wethouder Susanne de Roy van Zuidewijn voldoende ruimte in het gebouw. Oldenhove telt negentig kamers, van twintig tot honderd vierkante meter groot. De meeste ruimtes beslaan zo’n 35 vierkante meter, waardoor het aantal potentiële bewoners uitkomt op honderdvijftig mensen.

Ook komt meer duidelijkheid over de kosten. De gemeente Bloemendaal gaat, als het huurcontract donderdagavond de zegen krijgt van de gemeenteraad, het pand huren van zorgkoepel Sint Jacob. Dat kost 390.000 euro per jaar, waarbij de gemeente het exterieur van het pand gaat opknappen voor een miljoen en het interieur (badkamers, sanitair en kookeenheden) voor 450.000 euro. Het pand kan na de renovatie over drie maanden in gebruik worden genomen door de nieuwe huurders.

Ook kan de huurovereenkomst na vijf jaar ophouden: zowel de gemeente als de pandeigenaar Sint Jacob kan het contract op dat moment opzeggen.

Christelijke naastenliefde

Oldenhove oog van buitenaf leeg, maar is niet verlaten. Begin mei moeten alle antikrakers in het pand hun boeltje hebben gepakt. Hun gedwongen vertrek gaat buurtbewoner Wijnand Schouten aan het hart, vertelt hij. Er wonen ook mensen van 60 jaar of ouder, die hier al jaren verblijven. ,,Die moeten ook weg. Vanuit christelijke naastenliefde pleit ik ervoor dat zij een dak boven hun hoofd mogen houden.’’

De gemeente probeert de buurtbewoners gerust te stellen over de komst van de statushouders. De Roy van Zuidewijn vertelt dat veel wordt gedaan om onrust te voorkomen. Zo wordt ’s nachts gesurveilleerd en komen er huismeesters voor de contacten tussen de buurtbewoners en hun nieuwe buren.

Ook wordt de buitenverlichting en de buitenruimte verbeterd. Bewoners worden aangemoedigd om mee te denken via een speciale informatiepagina op de website van de gemeente Bloemendaal.

Scepsis

De buurtbewoners blijven zorgen houden over de ontwikkelingen, aldus Jan Bas Daniels. Het verhaal van de wethouder neemt de felle kritiek uit de buurt niet weg. ,,We blijven sceptisch over de ontwikkelingen.’’

Anderen, zoals Annelies den Dulk van het Comité Zorgzame Overveners, zien de komst van de statushouders als een kans. Zij hoopt dat de gemeente de portemonnee trekt voor de nieuwkomers. ,,Toen ik jaren geleden uit Amsterdam hier in Overveen kwam wonen vond ik iedereen hier zo blank.’’

Haar buurman vindt dat Oldenhove door de komst van de statushouders een betere naam verdient. ,,Oldenhove doet aan oude mensen denken, zoals ik zelf. Bedenk een andere naam die niks met oude mensen te maken heeft.’’