HD: Groen maakt plaats voor steen bij Oldenhove

Posted on

Bron: Haarlemsdagblad | Margot Klompmaker

De nieuwbouw op de plek van verzorgingshuis Oldenhove in Overveen is geen gelopen race voor de stichting Sint Jacob. Omwonenden en gemeenteraad hebben veel kritiek op de plannen, zo bleek deze week tijdens een presentatie door de zorgstichting in de commissie grondgebied. De gemeenteraad moet 24 september een principebesluit nemen over de nieuwbouw.

Veel groen en bomen rond het oude gebouw gaan verdwijnen, omdat de nieuwe bebouwing wordt verspreid over het terrein.

De geplande gebouwen worden weliswaar lager dan de zeven lagen die er nu staan, maar Sint Jacob sluit vier bouwlagen niet uit. Ook ligt de nieuwbouw veel dichter bij de Dompvloedslaan dan het oude Oldenhove.

Geen kritische vragen

De buurt is geschrokken van de ’’dreigende verstening’’. Bewoners die hadden deelgenomen aan een klankbordgroep met Sint Jacob om te praten over de plannen zijn ontevreden over de samenwerking met de organisatie. ,,We mochten meepraten maar Sint Jacob doet wat het zelf wil”, vertelde een bewoner. ,,We kregen een plan voorgelegd en konden alleen op details ingaan. Onze kritische vragen zijn weggewuifd.”

Huisartsen

Ook de huisartsen die momenteel in het oude Oldenhove een groepspraktijk (HOED) hebben vrezen problemen. Hun huurprijs gaat straks fiks omhoog. ,,De gevraagde huur is niet haalbaar. En we betwijfelen of andere zorgverleners die wel kunnen betalen’’, meldde een huisarts.

Sint Jacob wil het oude verzorgingshuis slopen en er verschillende nieuwe gebouwen neerzetten voor ruim 100 zwaar dementerende ouderen die 24-uurs zorg nodig hebben. Er komen groepswoningen, een intern ontmoetingscentrum, een winkeltje, eetgelegenheid en een ruimte voor de HOED en andere zorgverleners, zoals een fysiotherapeut.

Zorgbehoefte

De fracties in de raad vragen zich af of die 100 plaatsen wel nodig zijn en wil een onderbouwing. Wethouder Richard Kruijswijk voelt daar niets voor. ,,We gaan geen nieuw onderzoek doen naar de zorgbehoefte. Ik vertrouw Sint Jacob.”

De zorgorganisatie voert aan dat het belangrijk is dementerende ouderen op te vangen in hun eigen omgeving. ,,Dat biedt houvast.” Daarvoor is begrip bij de raad, maar wel vinden sommige raadsleden het vreemd dat Sint Jacob wellicht vier bouwlagen wil neerzetten. ,,Wat heb je aan je eigen omgeving als je vier hoog zit en nooit buitenkomt”, aldus een raadslid.

Advocaat

En dan is er nog fysiotherapeute Barbara Diepeveen. Haar huis ligt pal achter Oldenhove en zij heeft bepaalde rechten (erfdienstbaarheden) om bij haar huis te komen via Oldenhove. Ook de leidingen naar haar huis lopen over het terrein van het verzorgingshuis en moeten toegankelijk blijven. Daar kan dus niet worden gebouwd.

Diepeveen heeft inmiddels de Haarlemse advocaat Theo Roest ingeschakeld omdat zij zich grote zorgen maakt. Volgens de Bloemendaalse is er geen oog voor haar belangen.

Roest heeft een brief op poten geschreven waarin hij Sint Jacob maant de zaak met zijn cliënte te regelen. Als dit niet gebeurt, zal Diepeveen alle procedures aanvechten. ,,Met grote tijdvertraging tot gevolg”, aldus Roest.

Roest erkent dat er nog geen definitief bouwplan is, maar volgens hem ligt er nu een principe-besluit op tafel waardoor vrijheid in het bestemmingsplan straks een stuk minder wordt.