HD: Buurt tegen snel besluit over Oldenhove in Overveen

Posted on

Bron: Haarlemsdagblad | Margot Klompmaker

Neem geen overhaast besluit over nieuwbouw van Oldenhove in Overveen. Die dringende oproep doet een actiecomité van verontruste Overveners aan de gemeenteraad van Bloemendaal.

De raad neemt donderdag 24 september een beslissing over de nieuwbouw van het verzorgingshuis dat plaats gaat maken voor woonunits voor zwaar dementerenden. Volgens het actiecomité liggen er nog heel veel vragen waarop de stichting Sint Jacob, eigenaar van Oldenhove, geen goed antwoord heeft.

Hebben Overveen en Bloemendaal wel behoefte aan ruim 100 plaatsen voor zorg aan zwaar dementerenden? Waarom geen hoogbouw, waardoor veel groen behouden kan blijven? Het wordt immers toch een ’gesloten inrichting’. Hoe zit het met de grote kans dat de groepspraktijk van huisartsen (HOED) niet terugkeert, waarmee Overveners en Bloemendalers hun huisarts vlakbij kwijt raken?

Het zorgconcept van Nieuw Oldenhove is gericht op de zorg van zwaar demente ouderen binnen het verpleeghuis, vindt de buurt. Het draagt weinig bij aan de wijkgerichte zorg op maat voor thuiswonende patiënten, dement of anderszins. Gezien de opzet had ook gekozen kunnen worden voor een relatief hoog gebouw. Dan zouden er veel minder bomen hoeven te sneuvelen.

Ook is er de angst voor het verdwijnen van de HOED als er geen overeenstemming komt over de huurprijs.

Kortom: er zijn te veel open eindjes voor een besluit. De Overveners willen een nieuwe discussie in de commissie, voordat het besluit naar de raad gaat.