De spoken van Oldenhove

Posted on

Bron: Lichtoplegenden.nl | Josephine Vollbehr

Spoken hebben over het algemeen een voorkeur voor oude panden met een lange historie, maar zo nu en dan duiken ze ook op in frisse nieuwbouw. Zoals toen in 1973 in het bejaardenhuis Oldenhove in Bloemendaal.

Grote paniek

In De Telegraaf van 21 februari dat jaar lezen we dat er in het ‘moderne Bloemendaalse bejaardencentrum grote paniek is ontstaan door aanwezigheid van “spoken”.

Een aantal bejaarde dames werd ’s nachts opgeschrikt door vreemde geluiden die normaliter duiden op aanwezigheid van vreemde entiteiten. Rammelende kettingen bijvoorbeeld, dichtslaande ramen en deuren, rinkelende bellen. ‘Vele bewoners zijn geheel over hun toeren. Wij zijn daarom begonnen met een geldinzamelingsactie onder de verontruste bewoners.’ Met het geld wilden de dames een wichelroedeloper en geestenbezweerder inhuren om de spoken op te laten sporen.

Stafvergadering

De directrice van Oldenhove werd direct platgebeld over al deze geruchten en haastte zich tegen een andere krant te zeggen dat het ‘voornamelijk een psychische kwestie’ was. ‘Er is geen sprake van spoken, rammelende kettingen, dichtslaande deuren en ramen.’ Wel werd er in allerijl een stafvergadering belegd waarin deze kwestie uitvoerig besproken zou worden.

Oude spookvilla

Interessant is dan wel dat op de plek van het bejaardenhuis voorheen een oude villa met dezelfde naam stond. Volgens de overlevering zou het daar ook al eens gespookt hebben. De laatste bewoner van deze villa was oud-minister van Binnenlandse Zaken meneer Witteman. Hij maakte de opwinding in 1973 niet meer mee, op 29 september 1972 overleed hij.