HD: Bloemendaler Stijn de Geus is verontwaardigd over het weigeren van Stichting Blekersveldgroen bij informatieavond over huisvesten statushouders

Posted on

bron Haarlemsdagblad

Tijdens de informatieavond die de gemeente Bloemendaal maandagavond organiseerde over de bouwplannen voor woningen in het buurtje Blekersveld in Overveen, werden twee leden van de buurtstichting Blekersveldgroen niet binnengelaten. De bijeenkomst had als doel omwonenden te informeren over de plannen om op een grasveldje voor het eind van dit jaar dertig tijdelijke woningen voor statushouders te bouwen.

,,Wij denken dat we bewust geweigerd werden”, stelt Stijn de Geus verontwaardigd. Hij is de voorzitter van stichting Blekersveldgroen die fel tegen de bouwplannen is. Vorige week was hij wel bij de bijeenkomst over hetzelfde onderwerp.

,,Toen we ons dit keer online inschreven, kregen we een mail dat de bijeenkomst volgeboekt was. Omdat er altijd mensen zijn die niet op komen dagen, zijn we de avond zelf toch gegaan. En inderdaad, we zagen lege stoelen. Maar toen we naar binnen wilden, werden we geweigerd. De deurbode zei dat de bijeenkomst hetzelfde was als die van vorige week en we daarom niet welkom waren. Onzin, als je het mij vraagt, we zijn inmiddels anderhalve week verder, dus er is vast nieuwe informatie. Daarbij zijn onze vragen van die eerste bijeenkomst nog steeds onbeantwoord.”

Dezelfde informatie

De gemeente stelt echter dat de bijeenkomst maandagavond exact hetzelfde was als die van de week ervoor. ,,We hadden een tweede bijeenkomst georganiseerd omdat de belangstelling zo groot was”, stelt een woordvoerder. ,,Er werd geen nieuwe informatie gegeven.”

De reden dat de leden van Blekersveldgroen niet binnenkwamen was simpelweg omdat ze niet aangemeld waren en dus niet op de lijst stonden, verklaart ze. ,,We wisten dat ze buiten stonden en de gespreksleider van die avond heeft dit zelfs nog aan de aanwezigen bewoners gemeld, zodat ze na afloop nog bij stichting Blekersveldgroen terecht konden om hun kant van het verhaal te horen.”

Het voornemen is om voor het eind van dit jaar op een grasveldje bij de wijk Blekersveld dertig tijdelijke woningen – lijkend op tiny houses – voor in totaal veertig statushouders te bouwen. Dit heeft haast, want Bloemendaal moet nog voor het eind van dit jaar 68 statushouders huisvesten om aan de plicht van de provincie te voldoen. Verder liggen er plannen om op ditzelfde grasveldje uiteindelijk nog dertig woningen extra te bouwen voor ‘gewone’ huurders.

Verbijsterd

Omwonenden en de stichting reageerden verbijsterd toen deze voornemens in augustus gepresenteerd werden en dreigen met juridische stappen. De stichting pleit ervoor ‘hun’ stukje groen te behouden en zit niet te wachten op de komst van in totaal zestig nieuwe woningen. ,,Deze veel te snelle besluitprocedure klopt van geen kant, naar de mening van de omwonenden is nooit gevraagd”, aldus De Geus.