HD: Bloemendaal mag vervuild Blekersveld gaan saneren voor woningbouw

Posted on

Bron Haarlemsdagblad |Persbureau Cerberus

De gemeente Bloemendaal mag beginnen met de sanering van het vervuilde Blekersveld in Overveen. Donderdag gaf de voorzieningenrechter van de Raad van State hier toestemming voor. Bloemendaal heeft de grond nodig voor de bouw van dertig tijdelijke woningen voor statushouders.

Bewoners van het Blekersveld en de Dompvloedslaan probeerden op 2 november de sanering tegen te houden met een schorsingsverzoek tegen het saneringsbesluit. Hun verzoek is afgewezen.

De bewoners zijn tegen woningbouw omdat het Blekersveld een parkachtige omgeving zou worden. Dat is beloofd bij de bouw van de wijk in 1995, zeggen ze. Als de vervuilde grond van het terrein mag worden afgegraven is de kans op een park definitief verkeken.

Zelfs nu er een hek omheen staat is het Blekersveld van hoge waarde, vindt voorzitter van de stichting Stijn de Geus. Het veld is een groene buffer tussen de wijk en de drukke Westelijke Randweg.

De voorzieningenrechter laat zich niet uit over de eerste dertig tijdelijke woningen. De procedure gaat alleen over het saneringsbesluit dat de provincie op verzoek van de gemeente heeft vastgesteld.

Over de sanering zegt de rechter dat het saneringsplan van de gemeente deugt en dat Bloemendaal 450.000 euro apart heeft gezet voor de kosten. De gemeente wil in de nabije toekomst het aantal tijdelijke woningen uitbreiden met nog eens 30 sociale huurwoningen. Het bestemmingsplan moet uiteindelijk ruimte bieden voor de bouw van tachtig woningen.