HD: Appartementen op Blekersveld komen klein stapje dichterbij. ’Schaamt u zich niet dat u het steeds heeft over containerwoningen?’

Posted on

De woningbouw op Blekersveld is een stap dichterbij gekomen. De gemeenteraad van Bloemendaal besloot donderdagavond het ontwerp bestemmingsplan voor Blekersveld ter inzage te leggen.

,,Hè, hè’’, klinkt het opgelucht in de raadszaal van Bloemendaal als de stemming is geweest. Elf raadsleden zijn voor en acht volksvertegenwoordigers tegen. Het onderwerp is sinds 2018 al vaak in de raad geweest en gedurende die periode zijn de standpunten van de partijen vaak herhaald maar nooit veranderd. De voorstanders van de bouw wijzen op de grote behoefte aan sociale woningen.

Het felst tegen is raadslid Marielys Roos van Hart voor Bloemendaal. Zij haalt een reeks van argumenten uit de kast om tegen te zijn. De woningen zijn volgens haar te dicht op de lawaaiige Westelijke Randweg en ook van een nabij transformatorstation komt schadelijk geluid.

Niet des Bloemendaals

Bovenal vindt zij het ’bespottelijk’ dat op zo’n klein stukje grond eerst zestig en later mogelijk tachtig woningen worden gebouwd. De kleinste appartementen zijn 25 vierkante meter. ,,Het zijn containerwoningen, dat is niet des Bloemendaals’’, aldus Roos.

Het veelvuldig gebruik van het woord containerwoningen valt in slechte aarde bij de andere raadsleden. Het scherpst is GroenLinks-raadslid Shirley van Vliet. Zij vindt dat Roos ’zich moet schamen om het woord containerwoning te gebruiken, terwijl zij zelf een prachtige woning heeft’.

André Burger van het CDA daarover: ,,Als u, raadslid Roos, het woord containerwoning zelf maar vaak genoeg gebruikt gaat u er zelf ook in geloven.’’

Maar Roos staat niet alleen in haar bezwaar tegen de bouw. Ook Zelfstandig Bloemendaal, Liberaal Bloemendaal en de VVD zijn tegen dit plan. Zelfstandig Bloemendaal vindt vooral dat de participatie van de buurtbewoners niet serieus is genomen.

De VVD denkt dat het college met dit plan een heilloze weg inslaat, omdat straks de hoogste rechter er mogelijk een stokje voor steekt. De VVD vindt het bedenkelijk dat het college het vervuilde terrein nu al voor tonnen wil laten saneren, terwijl de woningbouw allerminst zeker is.

Die onzekerheid komt ook door het felle verzet vanuit de buurt tegen de woningbouw. De bewoners, verenigd in de Stichting Blekersveld Groen, hebben aangekondigd elk juridisch middel aan te grijpen om de komst van de appartementen te belemmeren. Zij beroepen zich op een eerdere belofte dat er op het stukje groen, tussen Blekersveld en de Westelijke Randweg, een parkje zou worden aangelegd.

Raad van State

De gemeente Bloemendaal mag wel beginnen met de sanering van het vervuilde Blekersveld in Overveen. Donderdag gaf de voorzieningenrechter van de Raad van State hier toestemming voor.

Bewoners van Blekersveld en de Dompvloedslaan, die probeerden de sanering tegen te houden, kregen geen gelijk bij de Raad van State. De bewoners betoogden dat ze de buffer tussen hun buurtje en de Westelijke Randweg groen willen houden.

De procedure gaat alleen over het saneringsbesluit dat de provincie op verzoek van de gemeente heeft vastgesteld. De rechter liet zich niet inhoudelijk uit over het bebouwen van de groene buffer met de eerste dertig tijdelijke woningen. Over de sanering zegt de rechter dat het saneringsplan van de gemeente deugt.