HD: Bloemendaal huurt Oldenhove tien jaar. Veel gemor, maar ook positieve geluiden over huisvesting statushouders

Posted on
bron: Haarlemsdagblad | Arthur de Mijttenaere

De gemeente Bloemendaal gaat het vroegere verzorgingshuis Oldenhove tien jaar huren. In het gebouw komen na een lichte opknapbeurt statushouders en andere woningzoekenden te wonen.

Het wordt een gemengde groep bewoners, legde projectleider Philip Wenneker van de gemeente donderdagavond tijdens een digitale informatiebijeenkomst uit. Aan deze avond deden meer dan zeventig mensen mee.

In het gebouw wonen nu, via woningbeheerder Camelot, ongeveer 25 studenten en anderen met een laag inkomen. Ook zij waren tijdens de informatieavond natuurlijk razend benieuwd wat hen boven het hoofd hangt.

Geen duidelijkheid

Wenneker kon daar geen duidelijkheid over geven, maar wat voor deze tijdelijke bewoners hoopgevend is dat wordt gestreefd naar een gemengde bewoning. Het zijn dus niet alleen statushouders die in de kamers – donderdagavond soms ook studio’s genoemd – gaan verblijven.

De antikrakers kregen echter geen toezegging dat zij verzekerd blijven van een dak boven hun hoofd. Ook is nog niet bekend wat de verhouding statushouders-reguliere woningzoekenden wordt en hoeveel huur deze mensen moeten gaan betalen.

Bloemendaal, stelde wethouder Susanne de Roy van Zuidewijn, heeft een enorme opgave om statushouders te huisvesten. ,,Grotere gemeenten, zoals Haarlem en Haarlemmermeer, nemen asielzoekers op. Bloemendaal biedt onderdak aan statushouders: mensen met een verblijfsvergunning die permanent in Nederland zullen blijven.’’

In Overveen zijn straks twee plekken waar veel statushouders wonen: Blekersveld waar de woningen nog moeten worden gebouwd en in Oldenhove. Deze concentratie van veel statushouders op één plek steekt veel bewoners, die zich zorgen maken over mogelijke onrust.

Madelon Heering stelde via de chat de vraag: ’Wat doen de andere dorpskernen aan de opvang van statushouders? Kunnen we dit in Bloemendaal evenredig verdelen’. W. Schouten stelde voor ’een referendum’ in de buurt over de nieuwe buren te houden.

Positieve geluiden

Tegelijk zijn er ook positieve geluiden. Er hebben zich al vrijwilligers aangemeld om de nieuwe bewoners te begeleiden. Ellen Verwiel in de chat: ’Top, dat er ook steun is. Bij Dennenheuvel, waar ook statushouders zijn opgevangen, waren er ook veel vrijwilligers’.

Wenneker zei dat het ’toeval’ is dat de statushouders in Bloemendaal zo dicht bij elkaar komen te wonen. Er is volgens hem nu geen zicht op andere plekken in de gemeente voor de huisvesting van deze groep. De statushouders kunnen via de gewone woonruimteverdeling later wel een sociale huurwoning in de andere dorpskernen krijgen.

Een andere vraag was of Oldenhove in de plaats kan komen van Blekersveld, maar daar is volgens de gemeente geen sprake van. Het zijn twee verschillende trajecten, aldus Wenneker. ,,Blekersveld is om sociale woningen bij te bouwen. Oldenhove is oud gebouw voor een tijdelijke oplossing.’’

Uit veel vragen bleek de angst dat er door de nieuwe buren in het rustige Overveen onrust gaat ontstaan. Burgemeester Elbert Roest zei dat de politie de ogen en oren extra gaat openhouden, ook in de late uurtjes en tegen middernacht. ,,Ook komt er een huismeester als aanspreekpunt.’’ Roest beloofde ook dat het verloederde groen rond Oldenhove een opknapbeurt krijgt.

Met de eigenaar van Oldenhove, zorginstelling Sint Jacob, lopen de onderhandelingen over de termijn en de huurprijs. De zorginstelling wil het pand voor tien jaar verhuren, omdat er pas na die tijd weer behoefte is aan zorgwoningen op deze plek. Om de 85 tot 90 kamers geschikt te maken voor een- en tweepersoonshuishouden, komt er misschien geld uit Den Haag.