Haarlem105: VVD-raadslid Rolf Harder over extra kosten Oldenhove: “Gemeente Bloemendaal is een groot risico aangegaan”

Posted on

bron: Haarlem105 | Ton de Groot

De opvang van statushouders en andere woningzoekenden in Oldenhove wordt een stuk duurder dan verwacht. Uit de zomernota blijkt dat de gemeente 345.000 euro extra kwijt is aan groot onderhoud. Liberaal Bloemendaal en de VVD hebben over deze tegenvaller afgelopen woensdag in de gemeenteraad kritische vragen gesteld. VVD raadslid Rolf Harder geeft in Haarlem Vandaag een toelichting over zijn gepeperde mening.

Harder vertelt dat hij altijd al zeer uitgesproken is geweest over dossier Oldenhove. Het toenmalige college is in zijn ogen een te groot risico aangegaan. “We (VVD, red.) zeiden toen al dat we de risico’s niet goed in beeld hadden. Daarom waren we ook niet voor deze manier van samenwerken met deze pandeigenaar”, legt de VVD’er uit.

De gemeente heeft volgens Harder geen goede afspraken gemaakt. “Er wordt de komende tien jaar jaarlijks een flink bedrag betaald aan de eigenaar voor een pand dat feitelijk afgeschreven is en de gemeente heeft alle risico’s op zich genomen”, stelt hij. Volgens hem trek je daarmee de risico’s naar je toe. “Ik denk dat het niet bij die drieënhalve ton blijft, als ik heel eerlijk ben”, voegt Harder toe. Wel vindt hij dat er fantastische dingen gebeuren in het gebouw. “In de zin van de opvang van mensen gaan we er wel voor. Dat is gewoon iets dat heel goed is”, benadrukt hij.

Op de blaren zitten


“Bij het sluiten van dit soort contracten hoor je de risico’s in beeld te hebben en een goede strategie te hebben voor de komende tien jaar”, vindt het raadslid. “De eigenaar hoeft niets te doen voor die vier ton, dat vinden wij ontzettend jammer.” Harder constateert dat we op de blaren moeten zitten van anderen, omdat zij niet zorgvuldig onderhandeld hebben. Hij doelt daarmee op het vorige college en de destijds verantwoordelijk wethouder Suzanne de Roy van Zuidewijn.

“We moeten wel kritisch blijven, het kan niet zomaar zo zijn dat de wethouder elke keer opnieuw met tegenvallers komt.”

Rolf Harder, raadslid VVD Bloemendaal

Verantwoordelijk wethouder Attiya Gamri zegt in februari al aangekondigd te hebben dat deze tegenvaller er aan zat te komen, maar dat zij er alles aan zou doen om dit bedrag niet voor rekening van de Bloemendaalse samenleving te laten komen. Desondanks staat nu in de Zomernota dat dat wel gebeurd. “Daar zijn we ontzettend kritisch op. Zij is een prima wethouder maar we hebben gevraagd om ons in dit proces mee te nemen”, zegt Harder. “Ik wil haar helemaal niet tekort doen, want ze werkt kneiterhard om ervoor te zorgen dat ze het maximale eruit haalt”, voegt hij toe. “Ze heeft in feite ook een erfenis van het vorige college.”

‘We hebben het ermee te doen’

“Het is niet anders, we kunnen het contract niet verbreken. We kunnen het contract ook niet openbreken, het is wat het is”, concludeert Harder. “We moeten wel kritisch blijven, het kan niet zomaar zo zijn dat de wethouder elke keer opnieuw met tegenvallers komt.”