column: “veiligheid is alleen voor ons”

Posted on

In een tijd dat corona ons leven beheerst, word je dagdagelijks gewezen op veiligheid. Sociale veiligheid, maar ook simpele fysieke veiligheid! Het gemeente bestuur van Bloemendaal vindt dat dit onderwerp voor de bühne heel belangrijk is, maar eigenlijk vinden ze het maar heel vervelend.

Een minister wil gewoon zijn huwelijk vieren op het stadhuis, daar moet je toch niet gaan handhaven op het veiligheidsgebied. Dat is niet netjes, niet wenselijk en niet wat ons soort mensen graag doet. Maar medewerkers van een ingehuurd bedrijf, willens en wetens laten graven in een met PAK’s en PCB’s geïnfecteerd gebied, zonder beschermende kleding omdat je zo graag “nieuwe Bloemendalers” wilt huisvesten op de historische chemisch afval dumpplek van de gemeente Bloemendaal, daar moet je ook niet over praten. “Wees blij dat ze nog wat werk hadden, in corona tijd!” , “Zo houden we de economie lekker draaiend!”  of  “Ik heb een hoger doel, dan veiligheid”.

Ik probeer te zoeken naar wat er in de hoofden van dit soort bestuurders omgaat! Gewoon willen begrijpen, hoe je dit kunt laten gebeuren…..Ik neem je even mee op reis. In Bloemendaal bestaat een wethouder wonen. We noemen haar voor het gemak even Suus. Suus heeft een probleem. Ze heeft jarenlang haar werk niet goed gedaan en dat lijkt nu uit te komen. Suus is in paniek. Suus wil haar gezicht redden. Dus wat doet Suus, ze maakt een keuze! Niet schrikken, Suus heeft gekozen…op advies van …of zelf verzonnen…dat mag u zelf invullen. Maar Suus moet ineens wat doen. Ze kiest voor het minst economisch haalbare model, van alle mogelijke modellen. Niet vragen waarom, want in Bloemendaal weet u dat wel.. maar ze zet door. Ze is sterk..

Drama…,het stuk grond waar ze haar huzaren stuk gepland heeft, is vervuild. Asielzoekers op vervuilde grond, dat klinkt niet lekker in de pers….Maar statushouders op vervuilde grond mag wel volgens Suus. Staat zo in de regeltjes. Ze mogen blij zijn dat ze überhaupt in deze mooie gemeente Bloemendaal mogen wonen.

Dus om het allemaal te kunnen bagatelliseren , laten we een extra bodemonderzoek doen. Wat komt eruit….zwaar vervuilde grond, waarvan een deel zo vervuild, dat je daar…. niemand mee in aanraking moet laten komen. Geen graafwerkzaamheden totdat het volledig gesaneerd is. Dat zeggen de specialisten van BK ingenieurs.

En dan…kijk je ’s ochtends uit je raam en wat zie je…Dit plaatje……

Veiligheid…….nee joh….dat zijn werknemers van derden…..daar hoef je niet voor te waken. ….. het zijn niet mijn werknemers. Ik heb een bedrijf ingehuurd, die dat voor de gemeente doet…dus geen ambtenaar is in gevaar geweest……

Ik vraag me echt af…….hoe kan, na het uitbrengen van zo’n vernietigend rapport, iemand zonder beschermende kleding daar aan het graven zijn. Zijn we echt zo ver afgegleden van ons goede fatsoen, van normen en van waarden, waar Suus te pas en te onpas  publiekelijk aan refereert. Dat we het juist vinden, dat dit gebeurt?  Kom nou niet met “It wasn’t me”! Ambtenaren van de gemeente Bloemendaal doen het hek open…niemand anders.

Gemeente Bloemendaal ga je schamen…..

Frederik van Riel