Bijen van groot belang voor gezonde voeding

Posted on

Een groep Duitse en Amerikaanse ecologen en voedingsdeskundigen heeft namelijk onderzocht voor welke voedingsstoffen wij vooral afhankelijk zijn van bloeiende gewassen en bomen – en komen daarbij tot de conclusie dat bijen ons naar relatief gezonde voeding wijzen, die een rol kan spelen in de bestrijding van moderne welvaartsziekten.

Zo leveren gewassen die afhankelijk zijn van bestuiving het merendeel van de onverzadigde vetten in onze voeding, die een bijdrage kunnen leveren aan de bestrijding van hart- en vaatziekten.

Ook is een belangrijk deel van vitamine A, E en foliumzuur (B11) afkomstig van deze planten – net als bijna alle vitamine C en veel carotenoïden, natuurlijke kleurstoffen, waarvan sommige een rol zouden kunnen spelen in de voorkoming van bepaalde vormen van kanker.

Bijensterfte

Nou is al langer bekend dat groenten, fruit en bijvoorbeeld noten belangrijk zijn voor een goede gezondheid. De onderzoekers denken echter dat de cruciale rol van bestuiving voor specifiek het gezonde deel van ons dieet benadrukt moet worden – in verband met de mysterieuze bijensterfte die sinds 2006 vooral in Europa en Noord-Amerika plaatsvindt.

Deze zogenoemde ‘Colony Collapse Disorder’, of CCD, is een verschijnsel van plotse massale sterfte binnen bijenkolonies, die naast de honingbij nu ook hommels en wilde bijen lijkt aan te tasten.

“Voortzettende afname van bestuivende insecten kan het steeds moeilijker maken een gevarieerd en voedzaam dieet samen te stellen voor de wereldbevolking”, zo schrijven de onderzoekers in hun publicatie in het online wetenschapsblad PLoS ONE.

Oorzaken

Wetenschappers zijn wereldwijd naarstig op zoek naar de oorzaken van CCD. Er wordt vooral een verband gelegd met een aantal parasieten en virussen, die mogelijk in de hand worden geholpen door verslechterde gezondheid van de bijen als gevolg van het gebruik van insecticiden en door bijvoorbeeld afnemende bloemendiversiteit.

In Nederland is aan de Universiteit van Wageningen een speciale onderzoeksgroep bijenziekten opgericht om te helpen uitsluitsel te vinden en te zoeken naar een mogelijke oplossing voor het probleem.