Tachtig sociale woningen op Blekersveld in Overveen. Woningcorporatie Brederode Wonen ontwerpt en bouwt de huizen

Posted on1 Comment

Bron: Haarlemsdagblad | Arthur de Mijttenaere

Op Blekersveld komen tachtig sociale huurwoningen. Woningbouwcorporatie Brederode Wonen gaat de huizen, met een minimale oppervlakte van veertig vierkante meter, ontwerpen en bouwen. De eerste paal moet in 2025 de grond in gaan.

Dat staat in een brief van de gemeente Bloemendaal die donderdag bij buurtbewoners van Blekersveld is bezorgd. Het gaat om permanente woningen. Het terrein in Overveen, tegen de Westelijke Randweg aan, was eerder in beeld voor de bouw van tijdelijke woningen.

Urgent woningzoekenden

Daartegen rees fel verzet uit de buurt, waarna het plan van tafel is gehaald. Wethouder Attiya Gamri schrijft in de bewonersbrief dat de urgent woningzoekenden voor wie die tijdelijke huisvesting op Blekersveld bedoeld was, nu terecht kunnen in het vroegere verzorgingshuis Oldenhove. ’Met de woningen op Blekersveld die nu komen, gaan we mensen heel blij maken die al lang wachten op een huis’, staat in de brief.

Buurtbewoner Stijn de Geus was namens de Stichting Blekersveld Groen een van de felste tegenstanders van het plan voor tijdelijke woningen. ,,Tachtig woningen op zo’n klein stukje grond is belachelijk’’, zegt hij. Hij is ’niet compleet verrast’ door de bewonersbrief. ,,Het college stampt maar door, tegen de wens van de gemeenteraad in.’’ Wat de buurtbewoners behoorlijk stak bij het eerdere bouwplan, was het gebrek aan inspraak en participatie.

In oktober volgt een informatieavond over het bouwplan. Het ontwerp bestemmingsplan voorziet in het neerzetten van tachtig sociale huurwoningen. Directeur Jan Wim Franken van Brederode Wonen bevestigt dat dit aantal het streven is. ,,Van de plannen bestaan nu alleen nog schetsontwerpen. Als bij de uitwerking of uit de participatie blijkt dat tachtig niet haalbaar is, kan dat nog worden aangepast.’’

Eenderde sociaal

In de Woonvisie van de gemeente Bloemendaal van eerder dit jaar wordt Blekersveld genoemd als locatie voor tachtig huizen. Opmerkelijk is echter dat de Woonvisie uitgaat van eenderde sociaal, eenderde in het middensegment en eenderde vrije sector. Deze verdeling is een vaste afspraak in Bloemendaal, maar het nieuwe plan omvat uitsluitend sociale woningbouw.

Bart Vernooij van D66 Bloemendaal hoort op van de bewonersbrief. Dat er meer dan eenderde sociale woningbouw komt, verbaast hem niet echt. ,,Er is bij ons maar ook bij andere partijen sympathie voor het idee in Bloemendaal meer sociaal te gaan bouwen.’’

Leonard Heukels van Liberaal Bloemendaal, toevallig ook Overvener, zegt dat dit nieuwe bouwplan overduidelijk in strijd is met de afspraak die met omwonenden is gemaakt. Als raadslid is hij ook niet eerder op de hoogte gesteld van dit voornemen van het college.

1 thought on “Tachtig sociale woningen op Blekersveld in Overveen. Woningcorporatie Brederode Wonen ontwerpt en bouwt de huizen”

  1. ongelofelijk, Zoetmulder VVD verklaarde nog een paar maanden terug dat er geen 100 procent sociaal zou worden gebouwd en dus statushouders op Blekersveld, allemaal leugens. Een schandalige actie van VVD D66 en PvdA om hele duidelijke afspraken met de buurt te breken. De buurt en ook de politiek ging akkoord met Oldehove op voorwaarde van permanente woningbouw op Blekersveld volgens de gelden normen daarvoor 1/3 sociaal 1/3 midden en 1/3 hoog maar zeker niet 100 procent sociaal want dat betekent alsnog een concentratie van statushouders in Overveen in plaats van verdeling in de gehele gemeente dus ook naast het cricketveld. Schandalig hoe er met afspraken wordt omgegaan en dan maar zogenaamd verbaasd zijn dat er geen vertrouwen meer is in de politiek.

    Echt schaamteloos