NH Nieuws: Buurtbewoners positief over eerste bewoners opvangcentrum Oldenhove: “Dit moet gaan lukken”

Posted on

Bron: NH Nieuws | Marieke Pijlman

Buurtbewoners staan redelijk positief tegenover de eerste statushouders die afgelopen week zijn ingetrokken in het voormalig woonzorgcomplex Oldenhove in Overveen. Nu de buurt meer betrokken wordt door de gemeente Bloemendaal bij de komst van de statushouders, is er ook minder weerstand. “We hebben wel het gevoel dat dit nu moet gaan lukken”, vertelt Floris Kaspers, een buurtbewoner.

In de afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de renovatie van Oldenhove. Het complex was verouderd en moest opgeknapt worden om zo’n 150 mensen te kunnen huisvesten. Er komen 90 statushouders in te wonen, waarvan de eerste groep van zo’n 25 bewoners afgelopen week hun intrek heeft genomen. Ook is er plek voor 60 andere woningzoekenden zoals studenten en mensen die net gescheiden zijn. Zij zullen de komende maanden intrekken in het pand.

Nieuw bewoners

De nieuwe bewoners van Oldenhove moeten zelf nog even wennen aan hun nieuwe onderkomen. Zo is nog niet alles even goed geregeld volgens Vivi en haar man Longwang uit China. “We hebben geen stroom in ons appartement, geen kledingkast, geen warm water en ook geen wifi.” Ze hebben al aan de bel getrokken bij de gemeente en hopen dat de problemen snel verholpen zullen worden. “We kunnen onze kleding niet wassen omdat de wasmachine niet is aangesloten. Hopelijk wordt het snel opgelost.”

Weerstand

Toen voor de eerste keer het plan voor opvang in Oldenhove werd gepresenteerd, reageerden buurtbewoners verdeeld. Een deel van de buurtbewoners was direct positief, maar een andere groep buurtbewoners zag het helemaal niet zitten en kwam in opstand. Ze vonden 180 statushouders in één pand teveel, zeker midden in hun kleinschalige buurt. Ook het feit dat het Centraal Orgaan opvang asielopvang (COA) de regie zou krijgen over de locatie, zagen ze niet zitten. Later werden de plannen bijgesteld. Nu houdt de gemeente Bloemendaal de regie en is er gekozen werd voor gemengde bewoning. Dat zorgde voor opluchting in de buurt.

Afgelopen maanden werden er verschillende bijeenkomsten georganiseerd door de gemeente Bloemendaal, waarbij buurtbewoners werden uitgenodigd om mee te praten over de verdere invulling van de plannen. Ook mochten ze een kijkje nemen in het pand. “Er hing een heel positieve sfeer en het zag er goed uit”, aldus een buurtbewoner.

Kaspers is blij dat de bewoners meer betrokken worden bij Oldenhove en dat komt volgens hem door de komst van wethouder Attiya Gamri (PvdA). “Je voelt dat er meer geluisterd wordt naar de buurt. Dat is prettig. Ook kregen we een kaartje in de bus van de beheerder van Oldenhove met de boodschap dat we aan de bel moeten trekken als er wat is. Dit alles maakt de sfeer relaxter en positiever.”

Lees ook