HD: Woningbouw Blekersveld in Overveen komt dichterbij: ’Tegen woningbouw zijn is ronduit asociaal’

Posted on

Bron; Haarlemsdagblad

De woningbouw op Blekersveld in Overveen komt dichterbij. De plannen om eerst dertig en daarna nog eens dertig woningen op dit stukje groen neer te zetten gaan nu richting gemeenteraad. Raadsleden schuwen geen grote woorden om het omstreden bouwproject aan te prijzen of fel te bekritiseren.

De discussie in de commissie Grondgebied van dinsdagavond toont de diepe tegenstellingen in de gemeenteraad van Bloemendaal aan over deze woningbouw langs de Westelijke Randweg. Belangrijkste opponent van de woningbouw, voor de helft bestemd voor statushouders, is de VVD.

Dorps karakter

Wim Brussaard van de VVD stelt dat Bloemendaal ’niet mag redeneren vanuit de woningbehoefte’. ,,Het groene, dorpse karakter van Bloemendaal moet behouden blijven. Ieder stukje groen in Bloemendaal is voortaan vogelvrij.’’ Rob Slewe van Zelfstandig Bloemendaal is ook tegen het plan en benadrukt dat het is gesitueerd op een verkeerde plek met al veel sociale woningbouw.

,,Er is in Bloemendaal al honderd jaar niks veranderd. De voorkeursplek van de gemeente was eerst de Zomerzorgerlaan in Bloemendaal. Maar: statushouders naast een cricketveld, dat mag blijkbaar niet’’, aldus Slewe. Ook Liberaal Bloemendaal en Hart voor Bloemendaal zijn tegen, waarbij Gerard Metselaar van Hart voor Bloemendaal de woningen van soms 25 vierkanter meter betitelt als ’asielkotten en flexcabines’.

Daar lijnrecht tegenover staan de voorstanders van sociale woningbouw, met het belangrijkste argument dat er een grote behoefte is aan betaalbare woningen. PvdA, CDA, D66, GroenLinks en Vrijzinnig Democratisch Bloemendaal (VDB) stellen allemaal dat Bloemendaal de maatschappelijke plicht heeft om deze huizen neer te zetten. Mark Doorn van VDB: ,,Tegen dit plan zijn is ronduit asociaal.’’

Blekersveld waar de woningen zijn gepland.

Blekersveld waar de woningen zijn gepland.© Archieffoto

Voor deze discussie losbarstte, kwam Stijn de Geus van de Stichting Blekersveld Groen als inspreker aan het woord. Zijn boodschap is dat het college van B en W dit plan erdoor wil drukken en lak heeft aan zorgvuldigheid. Het participatietraject en de besluitvorming kloppen in zijn ogen niet. ,,Het is een naar onbehoorlijk bestuur riekend proces.’’

Onherroepelijk

De Geus hoopt dat onherroepelijke besluiten over de woningbouw over de gemeenteraadverkiezingen van maart 2022 heen worden getild, maar hoorde van VVD-raadslid Brussaard niet de toezegging dat het voor de VVD een breekpunt wordt bij de komende collegeonderhandelingen na de verkiezingen. Ondanks het hevige verzet van de Stichting Blekersveld Groen blijft de meerderheid van de raad voorstander.

Wethouder Henk Wijkhuisen van D66 stelt dat niets de voorbereidingen van de bouw in de weg staat. Het gebied ligt pal tegen de Randweg aan, maar de geluidhinder van de voorbijrazende auto’s is volgens hem geen beletsel. Uit akoestisch onderzoek blijkt volgens Wijkhuisen dat de geluidsoverlast minder is dan een landelijke norm.

60 of 80 woningen

Het nieuwe bestemmingsplan maakt het mogelijk om tachtig woningen neer te zetten op Blekersveld. De bouwplannen, in twee fasen van dertig, gaan uit van zestig woningen.