HD: Hels kabaal op bordes gemeentehuis Bloemendaal. ’We zijn niet tegen statushouders, wel tegen massale opvang zonder plan’

Posted on

Bron: Haarlemsdagblad | Arthur de Mijttenaere

Met fluitjes, trommels en pannen hebben ongeveer tachtig Overveners woensdagavond geprotesteerd tegen de ’massale’ komst van statushouders. Het was een onBloemendaals en oorverdovend kabaal op het bordes van het deftige gemeentehuis.

De Overveners wilden een overduidelijk tegengeluid te laten horen tegen de plannen van het college van B en W. Het college wil, na een oproep van de rijksoverheid om meer mensen op te vangen, in het vroegere verzorgingshuis Oldenhove 150 tot 180 statushouders laten wonen. Daarnaast komen er binnenkort dertig appartementen beschikbaar voor statushouders op Blekersveld, eveneens in Overveen en op 250 meter afstand van Oldenhove.

Het is gewoon te veel, de aantallen zijn zijn te hoog, zegt buurtbewoner Karin van Schouten. Zij vindt het een te groot aantal op een te kleine plek. ,,Bloemendaal is meer dan Overveen, bovendien heeft de gemeente de doelstelling om statushouders te huisvesten al gehaald.’’ De buurtbewoners herhalen meermalen dat ze niet tegen de komst van statushouders zijn. Het is ook op hun spandoek te lezen. ’Niet tegen statushouders, wel tegen massale opvang zonder plan’.

Verantwoordelijk wethouder Susanne de Roy van Zuidewijn trotseerde de luide protesten en het boegeroep en probeerde de dialoog aan te gaan. Soms lukte dat, soms werd ze onderbroken. Als ze zegt dat het duidelijk is dat de buurt ’zorgen’ heeft roept iedereen: ’het is klaar’ en het toeteren begint opnieuw.

Luisteren

Er wordt naar ze geluisterd, probeert De Roy van Zuidewijn de wantrouwende Overveners duidelijk te maken. Haar verhaal is vooral aan dovemansoren gericht, als ze zich verstaanbaar probeert te maken. Een ambtenaar en twee beveiligers staan haar bij als ze de discussie aangaat.

Is er dan niemand vóór de komst van de statushouders? Ja, Klaas van Giffen van de protestantse kerk probeert zich in de discussie te mengen maar wordt weggehoond. Hij vindt dat Overveen open moet staan voor vreemdelingen. ,,Mensen zijn op onverklaarbare wijze angstig, ik wil met de tegenstanders van de komst van statushouders in gesprek gaan.’’

Van Giffen is de enige rond het bordes die voor de komst van de statushouders is, de andere aanwezigen zien de komst van hun nieuwe buren niet zitten.