HD: Bloemendaalse wethouders De Roy van Zuidewijn en Wijkhuisen moeten zich donderdag verantwoorden voor kwestie Blekersveld

Posted on

Bron Haarlemsdagblad

Wethouders Susanne de Roy van Zuidewijn (CDA) en Henk Wijkhuisen (D66) moeten zich volgende week donderdag in de raad verantwoorden voor hun rol in de ontwikkelingen rond de huisvesting van statushouders op Blekersveld.

Hart voor Bloemendaal en Liberaal Bloemendaal hebben om een interpellatiedebat gevraagd. Volgens beide partijen heeft de raad helemaal niet ingestemd met de keuze voor Blekersveld als locatie voor de tijdelijke huisvesting van statushouders. Het college beweert echter dat ze bevoegd is een locatie aan te wijzen, zonder goedkeuring van de gemeenteraad.

De partijen vinden de manier waarop het college de participatie met de omwonenden heeft aangepakt niet correct. Ook zijn de snoeiwerkzaamheden volgens hen niet volgens de regels aangepakt. Vorige week werden de werkzaamheden op last van de Omgevingsdienst stil gelegd onder dwang van een boete van vijftigduizend euro.

Tijdens de begrotingsraad donderdag diende Marielys Roos (Hart voor Bloemendaal) alvast een motie van afkeuring in tegen wethouder Wijkhuisen en een motie van wantrouwen tegen wethouder De Roy van Zuidewijn. ,,Ik heb nog nooit zo’n slechte wethouder gezien”, aldus Roos.

Ze kreeg voor haar moties alleen de steun van Rob Slewe (Zelfstandig Bloemendaal). Volgens Mark Doorn (VDB) was het nog te vroeg voor zo’n motie. ,,Het is nu niet op zijn plaats, laten we eerst het interpellatiedebat afwachten.” GroenLinks liet weten dat het optreden van het college bij de huisvesting van statushouders niet de schoonheidsprijs verdient. ,,Het college stuntelt en is de weg kwijt”, vindt Richard Kruijswijk van die partij.

Roos kondigde aan beide moties volgende week opnieuw in te dienen tijdens de reguliere raadsvergadering.

Het is inmiddels ook duidelijk dat de deadline van 31 december die de provincie aan het college heeft gegeven voor de huisvesting van 68 statushouders niet gehaald gaat worden. Wethouder De Roy van Zuidewijn liet weten dat er in 2021 een nog grotere taakstelling voor de huisvesting statushouders komt.