HD: ’Blekersveld lag wel degelijk vol asbest’; Overveners naar Raad van State om saneringsplan

Posted on

Bron: Haarlemsdagblad | persbureau Ceberus

Overveners hebben weinig vertrouwen in een onderzoeksbureau dat de gemeente Bloemendaal bij saneringsprojecten inschakelt, zo bleek dinsdag tijdens een rechtszaak in Den Haag.

Daar vroeg Stichting Blekersveld Groen aan de Raad van State om de vernietiging van het Bloemendaalse saneringsplan voor Blekersveld. Hoewel de sanering van het voormalige puinstortplaatsje al is afgerond, hopen de omwonenden op een klinkende tik om de oren voor de gemeente.

Die maakt er volgens Gert Valster en Stijn de Geus, woordvoerders van de omwonenden, een potje van. ,,Wij hebben het plan voor tijdelijke woningen op Blekersveld al tegen kunnen houden. De bezwarencommissie stelde vast dat Bloemendaal met dat plan fatale procedurefouten heeft gemaakt. Maar ondertussen is Blekersveld al kaalgeslagen en al het groen verwijderd. Dat was voor de sanering. Maar uiteindelijk is er alleen gesaneerd in het midden van het terrein waar geen bomen stonden. Bovendien bleek uit onderzoek dat er geen asbest in de grond zou zitten. Maar het zat er vol mee. Datzelfde door de gemeente ingeschakelde bureau had eerder ook gezegd dat er op het Haringbuys-terrein geen asbest zat. Daar zat ook asbest in de grond,” aldus Gert Valster in Den Haag.

Oldenhove

Overigens leek de Raad van State weinig te kunnen doen voor de bezwaarmakers. Behalve het feit dat de sanering al is voltooid, lijkt de Stichting Blekersveld Groen geen belanghebbende. In ieder geval twijfelde rechter en staatsraad Gerdy Jurgens daarover. Zij stelde ook vast dat Blekersveld Groen zich vooral tegen de woningbouwplannen op Blekersveld richt en dat zij daarmee al succes heeft geboekt.

Valster en De Geus erkenden dat ruiterlijk, hoewel zij hopen dat de staatsraad Bloemendaal nog op een of andere manier een standje kan geven. Volgens de twee is het nu aan de nieuw gekozen gemeenteraad om te beslissen hoe het verder moet met Blekersveld. In de ogen van De Geus en Valster is de kans dat er weer een tijdelijk woonplan voor statushouders en urgent woningzoekenden komt gering, nu de gemeente het oude verzorgingshuis Oldenhove daarvoor wil gebruiken. ,,Wij staan zeker niet negatief tegenover een eventueel bouwplan voor permanente woningen, mits die mooi in de wijk worden ingepast’’, aldus Valster. Volgens De Geus is er wel nog een geluidsprobleem voor nieuwe woningen, omdat de Westelijke Randweg er langs loopt.

Uitspraak over het saneringsplan volgt binnen enkele weken.