HD: Bewoners vechten woningbouw aan bij Raad van State: ’Kans op parkachtig Blekersveld voorgoed verkeken als gemeente Bloemendaal mag saneren’

Posted on

Bron: Haarlemsdagblad | Persbureau Cerberus

Bewoners van Blekersveld en de Dompvloedslaan in Overveen proberen met man en macht te voorkomen dat de gemeente Bloemendaal het ernstig vervuilde Blekersveld gaat saneren. Dinsdag stond Stichting Blekersveld Groen hiervoor bij de voorzieningenrechter van de Raad van State.

Bloemendaal wil tachtig centimeter grond weggraven van het met PAK en PCB vervuilde terrein tussen de woonwijk en de Westelijke Randweg. De saneringsoperatie kost 450.000 euro. De grond is nodig voor de huisvesting van statushouders en voor sociale woningbouw.

De gemeente heeft inmiddels bij zichzelf een vergunning aangevraagd voor 30 tijdelijke woningen voor statushouders die nu in de overvolle AZC’s zitten. Die 30 woningen kunnen er snel staan zonder bestemmingsplanwijziging.

Daarna wil de gemeente nog eens 30 tijdelijke sociale woningen erbij bouwen. Voor dit grote aantal van 60 woningen is een nieuw bestemmingsplan nodig. Dat plan komt volgende week donderdag in de gemeenteraad. Uiteindelijk is het de bedoeling van de gemeente om over een jaar of tien de 60 tijdelijke woningen te slopen en op het Blekersveld maximaal 80 permanente woningen neer te zetten.

Die trein mag niet gaan rijden, vindt Stichting Blekersveld Groen. Bij de bouw van de bestaande woningen van Blekersveld in 1995 is beloofd dat het gebied naast de Randweg een parkachtige omgeving zou worden. De bewoners proberen dat al vanaf 1998 voor elkaar te krijgen.

Groene buffer

,,Zelfs nu het afgesloten is met een hek is het voor ons van hoge waarde omdat het Blekersveld een buffer is tussen de drukke Randweg en de wijk’’, zei voorzitter van de stichting Stijn de Geus. Voordat gesaneerd gaat worden wil Bloemendaal een aantal bomen gaan kappen. Dat werkt makkelijker, zegt de gemeente.

Volgens De Geus is het definitief gedaan met de parkachtige omgeving als de gemeente daarmee aan de slag mag. Voor het kappen van de bomen is een kapvergunning nodig. Er zijn bezwaren tegen ingediend bij de rechtbank. Als daar het verzoek tegen de kapvergunning wordt afgewezen, gaat de gemeente meteen aan de slag, zei een woordvoerder. Uitspraak van de Raad van State over het saneringsbesluit volgt over twee weken.