Haarlem105: Symbolische bloemen openen Oldenhove “staat voor huiselijkheid, diversiteit en Bloemendaal”

Posted on

Bron: Haarlem105 | Maurice Blaauw

“Een eigen huis, een plek onder de zon.” Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Eric van der Burg, citeerde gisteren het liedje van René Froger bij de feestelijke opening van de opvanglocatie Oldenhove in Overveen. “Een eigen huis geeft statushouders en andere mensen in nood de kans een leven op te bouwen.”

De eerste 55 mensen hebben er inmiddels hun onderdak gevonden. In totaal komen er 90 statushouders in de opvanglocatie te wonen. De appartementen zullen geleidelijk aan over de komende maanden worden bezet. “De overige woonplekken zijn voor andere mensen in nood. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die in scheiding liggen. Dat het een opvanglocatie voor iedereen in nood is, maakt het een bijzonder project”, aldus Van der Burg.

De symbolische opening met bloemen werd gedaan door Van der Burg en wethouder Attiya Gamri. Deze laatste kwam zelf op negenjarige leeftijd naar Nederland en voor haar hebben bloemen een speciale betekenis. “Ik leerde in Nederland dat bloemen staan voor huiselijkheid, diversiteit en nu ook voor Bloemendaal.” Op de drukbezochte opening waren alle buurtbewoners uitgenodigd. In de onderstaande reportages spreken wij met de buurtbewoners, statushouders en wethouder Gamri.

Eén van de eerste bewoners van Oldenhove was Khaled al-Yami. Eerder vertelde hij over zijn dromen en het dadelbedrijf dat hij in Nederland heeft opgezet. Speciaal voor de opening en alle buren maakte hij dadelhapjes. “Het gaat goed met mijn bedrijf. Ik had zelfs iemand uit Groningen die dadels wou kopen”, lacht Khaled. Hij vindt het fijn dat de binnenkant van het gebouw nu ook zo goed als klaar is, en zo zegt hij zelf: “Ik heb veel leuke buren.”

De opvanglocatie is er niet zonder slag of stoot gekomen. In eerste instantie waren er plannen in Bloemendaal om 180 statushouders in Oldenhove op te gaan vangen, om zo aan de landelijke taakstelling voor de opvang van asielzoekers te voldoen.

Een groep buurtbewoners kwam in opstand, omdat er grote twijfels waren over de leefbaarheid. “Het pand bestaat uit allemaal kleine kamertjes en er komen douche-gelegenheden op gang, ik vraag me wel af hoe dat in de praktijk zal uitpakken”, vertelde een bezorgde buurtbewoner des tijd aan Haarlem105. Het aantal van 180 is teruggeschroefd naar 150, waarvan 60 andere woningzoekenden. “Er komen hopelijk ook jonge mensen en gezinnen in.” Merkt de buurtbewoner op. Nu het eindelijk open is zijn veel van de buurtbewoners komen kijken“

Het heeft een mooie bestemming gekregen, het is maar goed dat het niet gesloopt is”, merkt een bezoeker op. Een andere meneer snapt niet waarom er eigenlijk zoveel gesteggel rondom de komst is geweest. “Al die mensen wonen in grote mooie huizen, maar staan hier zo conservatief in, ik snap het niet mensen in nood moet je helpen”, besluit de meneer.