Haarlem105: Grote zorgen over onderhoudskosten Oldenhove: “Wordt heel spannend”

Posted on

Bron: Haarlem105 | Kimberley Luske

Verschillende onderdelen van het voormalig verzorgingstehuis Oldenhove in Overveen zijn er zo slecht aan toe dat de gemeente Bloemendaal een meerjarig onderhoudsplan heeft opgevraagd bij het Rijk. En dat plan is “geen reden om blij te zijn”, aldus verantwoordelijk wethouder Attiya Gamri tijdens de commissievergadering gisteravond. Ze maakt zich grote zorgen over het financiële plaatje van het onderhoud.

Aan het begin van de vergadering benadrukt Gamri het succes van Oldenhove. “Zowel maatschappelijk als sociaal, dat zien we aan de cijfers en aan alles wat er georganiseerd wordt.” Maar al vrij snel daarna begint ze over de financiële paragraaf. “We maken ons veel zorgen en het wordt spannend. De vijfde etage proberen we nog op een andere manier vorm te geven, maar ook dat is nog onzeker. We wachten op uitkomsten vanuit de landelijke overheid.”

“Het gaat over de riolering, elektriciteit en de gevel. Dat zijn grote klussen en dat gaat niet in tientjes op.”
Attiya Gamri

De wethouder komt tot de conclusie dat er te weinig kennis van de staat van het gebouw was aan de start van het project. “Dat durven we nu wel met elkaar vast te stellen. Het college is niet blij als we naar de toekomst van het gebouw kijken. Als we een offerte ontvangen van een enorm onderhoudsplan dan moet er iemand naar kijken die er verstand van heeft en daar hebben we nog geen tijd voor gehad. Geef ons twee weken voor een analyse.”

VVD-raadslid Rolf Harder vraagt tijdens de vergadering om verduidelijking van de kosten. “Er komt blijkbaar iets aan waar we onrustig van worden, maar wat dat precies is, wordt nu niet helder. Hebben we het over een half miljoen, een miljoen of drie miljoen?” Maar daar laat Gamri zich niet over uit. “We moeten het plan eerst goed doorgronden. Het gaat over de riolering, elektriciteit en de gevel. Dat zijn grote klussen en dat gaat niet in tientjes op.”

Vorig jaar al zorgen

Harder uitte afgelopen zomer al zijn zorgen over de risico’s die het toenmalige college met het pand is aangegaan. Toen bleek uit de zomernota dat de gemeente 345.000 euro extra onderhoudskosten kwijt zou zijn. “Het is een groot risico”, zei hij toen op de radio bij Haarlem105. “Nu zien we daar de eerste rekening van en ik denk niet dat het bij die drieënhalve ton blijft als ik eerlijk ben.”

De gemeente Bloemendaal huurt het gebouw voor tien jaar van Stichting Sint Jacob. Daar wonen tijdelijk 150 mensen, dit zijn statushouders maar ook lokale inwoners die dringend op zoek zijn naar een woning. De komende weken worden verschillende scenario’s uitgewerkt en in de raad besproken.