’Desnoods flats bij de Randweg Haarlem’

Posted on

Uit het Haarlemsdagblad:

Tiny houses op tijdelijke locaties, desnoods hoogbouw in de buurt van de Randweg of Haarlem compenseren om ook voor Bloemendaal extra sociale woningen te bouwen.

De meest wilde plannen gingen woensdagavond over tafel tijdens de beeldvormende avond van de gemeente over de Woonvisie.

,,We nemen begin volgend jaar een besluit hierover en dan is het fijn als we als raadsleden er nu al over van gedachten wisselen”, zegt Conny van Stralen van D66. Op de avond waren raadsleden, vertegenwoordigers van woningcorporaties, huurdersverenigingen en drie inwoners afgekomen.

De gemeente Bloemendaal is al sinds 2014 bezig met een nieuwe Woonvisie voor de komende jaren. Die moet passen in de regionale afspraken voor woningbouw. Volgens regionale afspraken heeft Bloemendaal de opgave om 590 woningen te bouwen, maar sociale woningbouw blijft een probleem.

Eenderde van de woningen in de gemeente zou volgens landelijke normen verhuurd moeten worden als sociale huurwoning, maar in de praktijk blijft de teller steken op zeventien procent, terwijl de vraag naar sociale huurwoningen lokaal op 25 procent uitkomt.

Bovendien bestaat er rondveel locaties in de gemeente weerstand tegen de bouw van sociale huurwoningen, waardoor nieuwbouw niet van de grond komt. Dat leidt tot lange wachtlijsten, een vastzitten van de woningmarkt en schrijnende situaties voor bewoners met een krappere beurs.

,,Ik heb een koophuis en kan geen nieuwe hypotheek krijgen voor een kleiner koopappartement, maar bij huurwoningen val ik buiten de boot. Waar moet ik naartoe?”, wil een inwoner weten die meedoet aan het gesprek.

Daarnaast ziet Paul Vreke van Brederode Wonen dat mensen uit Bloemendaal voorrang geven bij sociale huurwoningen nauwelijks effect heeft. ,,We merken dat mensen die op een wachtlijst staan, net zo lang blijven wachten tot ze de woning krijgen die ze willen.”

Ook de populariteit van de omgeving met veel groen en steden als Amsterdam en Haarlem om de hoek zorgt voor een gespannen woningmarkt, ziet Liselot Ben van de huurdersvereniging Brederode Wonen. Daarom zijn baanbrekende oplossingen nodig.

Woningcorporaties Pré Wonen en Brederode Wonen proberen door verkoop van woningen die te duur worden om als sociale huurwoning verhuurd te worden wel extra geld bij elkaar te harken om nieuwe woningen te bouwen.

,,We hebben verder weinig ruimte voor extra investeringen”, zegt Sandra Roozen van Pré Wonen.