HD: Bomenkap voor dertig woningen op Blekersveld mag van rechter. ’We geven onze strijd tegen woningbouw daar niet op’

Posted on

Bron Haarlemsdagblad | Arthur de Mijttenaere

De gemeente Bloemendaal mag de zaag zetten in ruim 150 bomen op Blekersveld. Dat heeft de kortgedingrechter bepaald. De bouw van dertig kleine woningen op Blekersveld komt daarmee dichterbij.

De gemeente Bloemendaal wil nog deze maand opdracht geven voor de kap. Vervolgens kan de sanering van het terrein beginnen om er vliegensvlug woningen neer te zetten. Volgens wethouder Susanne de Roy van Zuidewijn kunnen de dertig prefab-woningen, vooral bestemd voor statushouders, deze zomer al klaar zijn.

Tegenvaller

Voor de Stichting Blekersveld Groen, bewoners uit de buurt, is de uitspraak van de rechter een tegenvaller. Voorzitter Stijn de Geus zegt dat de stichting het er niet bij laat zitten. De stichting beroept zich op een belofte die de gemeente ooit zou hebben gedaan dat het gebied, tussen de Westelijke Randweg en de al bestaande wijk Blekersveld, een parkje zou worden.

De Geus heeft nog meer juridische ijzers in het vuur zitten tegen de bouw. Zo lopen er nog procedures tegen de bouw van de woningen en tegen het dempen van een sloot ten behoeve van de woningbouw.

De Stichting Blekersveld Groen is dus nog strijdbaar, ondanks de teleurstellende uitspraak van de Haarlemse rechter. De Geus: ,,Ik denk dat de wens de vader is van de gedachte, als de gemeente zegt dat er in juni of juli gebouwd kan worden.’’

De stichting heeft ook haar hoop gevestigd op de toekomstige huisvesting van statushouders in het vroegere verzorgingshuis Oldenhove. Er bestaat volgens De Geus wel draagvlak om in Oldenhove statushouders te huisvesten. Maar het leidt volgens hem tot onrust in de buurt als op twee locaties in Overveen, vlak bij elkaar, statushouders worden gehuisvest. ,,Die huisvesting moet worden gespreid.’’

De Geus hoopt ook dat de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart de situatie veranderen. Er is nu een kleine meerderheid voor woningbouw, waarbij opvalt dat de VVD als sinds het begin van de plannenmakerij in 2016 tegen is geweest. De VVD zit als grootse partij echter ook in het college.

Folderen

De Geus zegt dat de stichting vlak voor de verkiezingen denkt te gaan folderen in de buurt, waarbij op de folders staat welke partijen voor en welke partijen tegen de woningbouw op Blekersveld zijn. Misschien kan dat de verkiezingsuitslag in Overveen beïnvloeden, hoewel De Geus weet dat mensen zich lang niet altijd laten leiden door één programmapunt.

Bij de huisvesting van statushouders in Bloemendaal spelen drie locaties een rol: Dennenheuvel waar ze nu tijdelijk wonen, Blekersveld waar ze moeten komen te wonen en het verzorgingshuis Oldenhove waar ze ook gaan wonen. Wat er op de ene locatie gebeurt, heeft gevolgen voor de andere locaties.

De gemeente Bloemendaal zit in tijdnood bij het huisvesten van statushouders. Die wonen nu op landgoed Dennenheuvel, maar moeten uiterlijk 1 september zijn verhuisd. Dat kan volgens de plannen of in het oude verzorgingshuis Oldenhove of in de toekomstige woningen op Blekersveld. De gebouwen op Dennenheuvel worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw.