NH Nieuws: Bloemendalers maken zelf ontwerp in strijd tegen ’te hoge’ woontoren

Posted on

Bron: NH Nieuws | Paul Tromp 

Inwoners van de gemeente Bloemendaal, verenigd in stichting Ons Bloemendaal, hebben in samenwerking met architect Sjoerd Soeters een nieuw ontwerp gemaakt voor woningbouw op het Blekersveld in Overveen. Op het veld staat nu nog een woontoren van zestien verdiepingen hoog gepland.

Veel omwonenden en de naastgelegen volkstuinvereniging willen dat niet. Een toren zou het uitzicht bederven en voor veel schaduw zorgen. Bovendien valt hoogbouw uit de toon in Overveen, stellen ze. Daar is voornamelijk laagbouw.

Meer sociale huurwoningen

In de toren is plaats voor 120 sociale huurwoningen. Daar is een groot tekort aan in de gemeente. De partij Hart voor Bloemendaal (HvB) is de gangmaker achter het ’torenplan’. “Bedoeld voor alleenstaande jongeren en ouderen. Maar ook voor woningzoekende onderwijzers, die nu nog veel moeten reizen”, legt Marielys Roos van HvB uit.

Nieuw ontwerp: 123 woningen, maar dan in laagbouw

Inmiddels zijn de eerste schetsen van de woontoren uitgewerkt. Aan de voet komt een grote parkeerplaats. Roos nuanceert de vrees voor de hoogte. “Dat kan nog veranderen. Misschien worden het wel tien of twaalf verdiepingen”, legt ze uit.

Stichting Ons Bloemendaal, die zich al jaren inzet voor behoud van het karakter van de dorpskernen (groen en laagbouw, red.), heeft andere ideeën voor het veld. Ze worden gesteund door de gerenommeerde architect Sjoerd Soeters, die ook in de gemeente woont.

In hun ontwerp is plaats voor 123 sociale huurwoningen, verdeeld over laagbouw tot zes verdiepingen hoog. Aan de achterzijde en onder de woningen is ruimte voor parkeren. Voor de woningen ligt openbaar groen. “Dat is belangrijk voor de sociale banden tussen buurtbewoners”, legt Ernst van der Kleij van Ons Bloemendaal uit.

“We snappen dat er een bouwopgave ligt en dat bouwlocaties schaars zijn binnen de gemeente. Maar een hoge toren past niet in de omgeving. Die bepaalt straks de horizon in een omgeving waar vooral laagbouw is”, vervolgt Van der Kleij.

“We denken dat ons ontwerp financieel interessanter is voor ontwikkelaars. Het is nog een concept, mogelijk komen er ook koopwoningen tussen te zitten. We gaan nu nog uit van ruim 120 sociale huurwoningen. In een toren wordt die mix veel moeilijker.”

Soeters en Ons Bloemendaal richten zich ook op alleenstaanden en bijvoorbeeld onderwijzers en agenten. “Maar kleine gezinnen kunnen er ook wonen. De bedoeling is dat die dan weer doorstromen.”

Een groep zeer kritische buurtbewoners, verenigd in stichting Blekersveldgroen, vindt het nieuwe ontwerp aardig, maar staat nog niet te juichen. “Dit komt te vroeg. We hebben namelijk nog een zaak lopen bij de Raad van State tegen het college.” Die zou fouten hebben gemaakt tijdens de beginfase voor de plannen voor het Blekersveld.

“In het gunstigste geval is woningbouw voorlopig helemaal niet mogelijk”, legt Gert Valster van Blekersveldgroen uit. “Mocht het wel mogelijk worden, dan praten we liever mee over het plan van Soeters dan over die megalomane toren.”

Geen plaats voor woonwagens

De felste kritiek komt van een groep woonwagenbewoners. Zij wonen nu aan de rand van het veld en willen uitbreiden op het veld. Ze hebben er volgens Europese wetten ook recht op, stellen ze. Bij de gemeente vangen ze al lange tijd bot. Ze dreigen zelfs naar de rechter te stappen.

In het alternatieve ontwerp is ook geen plaats voor woonwagens. “Ze mogen in ons ontwerp op hun plek blijven, maar we hebben ons vooral gericht op de opgave om veel sociale huurwoningen te bouwen. Daar kunnen zij ook natuurlijk ook in wonen, maar de vraag is of ze dat willen”, vertelt Van der Kleij.

Raadslid Roos blijft hopen op de woontoren, maar ziet ook een pluspunt aan het alternatieve ontwerp. “We willen allebei 120 woningen bouwen. Daar gaat het uiteindelijk om. Maar Soeters wil er ook hele gezinnen in onderbrengen. Dat wordt dan ook een groot pand. Woningzoekende alleenstaande jongeren en ouderen zijn voor ons belangrijker.”

‘Groen kan voor overlast zorgen’

Ze noemt Amsterdam en Utrecht als plekken waar momenteel veel de lucht in wordt gebouwd. “Je hebt vanuit een toren prachtig uitzicht. Een stuk groen voor de deur is fijn voor een buurt, maar mensen maken binnen een toren ook wel contact. En een veld kan voor overlast zorgen. Denk aan barbecues of voetbalpartijtjes.”

Stichting Ons Bloemendaal wil het ontwerp graag toelichten aan het college. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de wethouder openstaat voor een gesprek, maar dat ‘het plan dat Stichting Ons Bloemendaal heeft ingediend lijkt af te wijken van de kaders van de gemeenteraad’.